Energiatakarékossági tippek a kereskedelmi hűtők/fagyasztók használatához

A jelenlegi energia-áremelkedések miatt kiemelkedően fontossá vált, hogy a zavartalan üzletmenet fenntartása mellett jelentős energia megtakarítást érjünk el.
Néhány tippünk segíthet Önnek, hogy a megvásárolt hűtőberendezések/fagyasztók energiafogyasztását minimalizálni tudja.
1.Leolvasztás
A fagyasztó leolvasztása időigényes lehet, de energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos. Ha hagyjuk, hogy jég rakódjon le a fagyasztónk belsejében, nem olvasztjuk le, a fagyasztó plusz energiát fogyaszt a kiválasztott hőmérséklet fenntartására.
2.Tisztítsa meg a kondenzátort
Rendszeresen ellenőrizze, hogy a hűtő/fagyasztó pormentes, különösen a kondenzátor. Ez segít optimalizálni a hőátadást, ezáltal kevesebb energiát fogyaszt. A tisztítás nem tart sokáig egy porszívó és egy erősebb (NEM fém!) szálú kefe segítségével, de ez a rövid időráfordítás segíthet elkerülni a szervizköltséget, hiszen a nem megfelelő működés leggyakoribb oka a kondenzátor elkoszolódása.
3.Biztosítsa a megfelelő szellőzést
Beépítéskor és az üzemeltetés során folyamatosan érdemes ellenőrizni, hogy betartották-e az előírt távolságokat a szekrény körül (általánosságban ez 15 cm), illetve nem pakolták-e túl a bútort, akadályozva ezzel a hideg levegő szabad áramlását a termékek körül. Ezekre odafigyelve jelentős energia megtakarítást érhetnek el.
4.Tartsa rendszeresen karban berendezéseit
Ahogy autóját is elviszi rendszeresen szervizbe, tegyen úgy hűtőjével/fagyasztójával is. Ez biztosítja, hogy a berendezés zökkenőmentesen működjön, így kevesebb energiát használ fel.
5.Állítsa be a megfelelő hőmérsékletet
Ellenőrizze, hogy a bútorban tárolt termékeknek megfelelően állította-e be a hőmérsékletet. Az előírások szerint a legtöbb húsféleség, tejtermék tárolási hőmérséklete +4°C vagy az alatti, de ha italokat tárolunk, akkor ennél feljebb is állíthatjuk a bútor hőmérsékletét. Ha a megfelelő beállítást választja, energiát takaríthat meg.